![]()
Höyryveturi Risto 1088 teki ensimmäisen koeajonsa helmikuussa 1956 Toijalaan. Väinö Arola, Keijo Lahti (senior), Erkki Mård, Seppo Juortamo, Vilho Syväjärvi, Olli Numminen ja Keijo Lahti (junior) kokoontuivat sen eteen kuvaan lokakuussa 2015.
Toijalassa eläkepäiviään viettävä höyryveturi Risto 1088 täyttää 65 vuotta ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Raskaan höyryveturin iäksi 65 vuotta ei ole mikään korkea ikä, mutta tämän yksilön kohdalle on sattunut matkan varrella monenlaista tapahtumaa.
Nimensä se on saanut presidentti Risto Rytin mukaan. Veturi on rakennettu Lokomon konepajalla vuosina 1955–56, ja se on viimeinen liukulaakereilla varustettu Risto. Sen jälkeen on tehty muutama rullalaakeri-Risto Tampellassa, kunnes höyryveturien valmistus lopetettiin Suomessa kokonaan ja siirryttiin diesel- ja sittemmin sähkökalustoon.
Tämä veturi luovutettiin VR:lle helmikuussa 1956 ja se teki ensimmäisen koeajonsa juuri Toijalaan, missä se onkin nyt saanut loppusijoituksensa. Veturi työskenteli aluksi Tampereen varikolla, kuten tuolloin kaikki uudet veturit. Veturitehtaat edellyttivät, että mahdollisten vikojen ilmenemisen takia kaluston oli oltava mahdollisimman nopeasti saatavilla korjaukseen varsinkin takuuaikana.
Risto 1088 työskenteli viisi vuotta Tampereella matkaten muun muassa Poriin, Raumalle, Seinäjoelle, Riihimäelle, Toijalaan ja Haapamäelle. Tampere–Seinäjoki- ja Orivesi–Jyväskylä-oikoratoja ei tuolloin vielä ollut, ja sähköradoista vasta puhuttiin.
Romutuskampanja alkoi 1980-luvulla
Vuonna 1961 Risto siirrettiin Kouvolan varikolle, ja siellä se puuskutteli kaikkiin pääilmansuuntiin 12 vuotta, kunnes siirrettiin reserviin Pieksämäelle ja sieltä edelleen armeijan varastoalueelle Lievestuoreelle. Siellä niin sanotulla kriisivarastolla oli kymmenittäin käytöstä poistettuja höyryvetureita odottamassa mahdollista kriisiä, jota ei sitten koskaan onneksi tullut.
1980-luvun alkupuolella alkoi veturien romutuskampanja. Useiden veturien letkassa niitä alettiin hinata Messukylän asemalle paloiteltavaksi ja sitä myöten edelleen sulattoon.
Tässä vaiheessa sen aikaiset eläkkeellä olevat veturinkuljettajat havahtuivat, ja Nopasen Einon johdolla he marssivat konepiirin päällikön puheille vaatien, että ei kai kaikkia vetureita sentään sulattoon viedä, eikö sieltä joutaisi yksi Risto Tampereelle veturitehdaskaupungille muistomerkiksi.
Päällikkö kyseli rautatiehallituksen kantaa asiaan ja lopulta emerituskuljettajat saivat tämän Risto 1088:n työmaakseen. Veturi hinattiin Perkiön varikolle, ja puhdistusesimies Kauko Leppäaho pani miehensä pesemään veturin. Leppäaho kertoi työn olleen melko haastava, ja lopulta löytyi sellaiset kemikaalit, jolla noki ja rasvat lähtivät ja veturimiesveteraanit pääsivät hommiinsa.
Syyskuun lopulla 1985 entisöinti valmistui, ja 26.9.1986 veturi luovutettiin Tampere-päivänä kaupungille. Kuljettajat toivoivat veturin sijoituspaikaksi aseman ykköslaituria. Toinen vaihtoehto oli I-tallin kääntöpöytä, mutta asemapäällikkö plokkasi nuo vaihtoehdot ja veturin sijoitukseksi tuli tullin takana oleva ratapiha. Siellä veturi säilyi siistinä, mutta kun se vuonna 1993 siirrettiin Itsenäisyydenkadun toiselle puolelle Veturipuistoon, sen alamäki alkoi. Vandaalit sotkivat sen toistuvasti useiden puhdistusten jälkeen uudelleen.
![]()
Höyryveturi numero 1088 täyttää 65 vuotta ystävänpäivänä 14.2.2021. Kuva: Mikko Peltoniemi
Siirto Toijalaan vuonna 2009
2000-luvulla veturille yritettiin löytää uutta sijoituspaikkaa, ja eräänä tällaisena tuli esiin Siuro, mutta vuonna 2009 suunnitelma kaatui johonkin, kunnes Pirkanmaan osuuskaupan toimialajohtaja Mirko Lännenpää tarttui aiheeseen. Oli kuulemma työhuoneensa ikkunasta jo pitkään katsellut Riston ”alamäki-juoksua” ja tarttunut lopulta puhelimeen, josko hän saisi viedä veturin Toijalan ABC huoltamolle 3-tien varteen. Luvan saatuaan hän ryhtyi heti toimeen.
Heinäkuun lopulla vuonna 2009 veturi siirrettiin kahdella rekalla Toijalaan, ja Lännenpää sai Valkeakosken Ammatti- ja aikuiskoulutusopiston pintakäsittelyosaston tytöt ja pojat entisöintihommiin Ismo Rapelin johdolla.
Kolmisen vuotta oppilaat putsasivat ja maalasivat veturia, mutta saattoivat tehdä työtä vain kouluaikoina keväällä ja syksyllä, joten työt olivat aina ilmoista kiinni. Hyvin he kuitenkin tehtävästä selvisivät, ja nyt veturi kiiltelee ABC-huoltoaseman vieressä mahtavalla sepelipatjalla ja on kuulemma melkoinen linssilude asiakkaiden mielestä.
Seppo Juortamo
![]()
Tampereella kaltoin kohdeltu Risto 1088 siirrettiin Akaaseen vuonna 2009 ja kunnostettiin Toijalan ABC:n pihalle. Kuva: Mikko Peltoniemi.